ŞehirdeCilt BakımıGüzellik

Kahve Telvesi ile Yapılabilecek 10 Yaratıcı Fikir

Türk kahvesi en vazgeçilmez içeceklerimizden biridir. Çoğumuz günde en az bir kahve içeriz. Bazen de dibinde kalan kahve telvesiyle güzelce bir yüz maskesi yapmayı da ihmal etmeyiz. Peki ya kahve telvesiyle yüz maskenin dışında birçok şey yapabileceğinden bahsetsek? İşte tam da bu yüzden kahve telvesi ile yapılabilecek 15 yaratıcı fikri sizler için derledik. Gelin birlikte bakalım.

1. Gübre

Kahve telvesiyle bahçenizi gübreleyebilirsiniz. Toprak pek çok bitkinin tam anlamıyla gelişmesi için yeterli besine sahip değil ve bitkilerin daha iyi gelişebilmesi için ihtiyacı olan şey gübredir. Kahve telvesi; bitkinin büyümesi için gerekli olan nitrojen, kalsiyum, potasyum, demir, fosfor, magnezyum ve korum gibi bir çok minerale sahiptir.

Bununla birlikte toprağın havalanmasını sağlayan solucanların da toprağa gelmesini sağlar. Harika bir doğal gübre için kahve telvesini bitkileri yetiştirdiğiniz toprağa serpmeniz yeterli olacaktır.

2. Kompost

Daha organik bir bitki besleyici olması için kompost yapabilirsiniz. Kompost yöntem, yiyecek artıkları ve bahçe artıkları gibi organik maddeleri kompost ya da humus ismi verilen koyu ve zengin bir maddeye dönüştüren doğal bir süreçtir.

Gübre yapabilmek için daha sonra kullanmak üzere öğütülmüş kahvenizi diğer organik atık besin maddeleriyle komposta dönüştürebilirsiniz. Yapılan çalışmalar kahve telvesi ile yapılan kompostun besin açısından daha zengin olduğunu ortaya çıkarmış.

3. Böcekler

Kahvede bulunan kafein ve diterpenler gibi belirli bileşenler böcekler için olduğunca toksiktir. Hem evinizde bulunan dış mekana hem de bahçenize kahve telvesi serperek zararlı, zararsız tüm böcekleri evinizden uzaklaştırabilirsiniz.

4. Evcil Hayvan Tedavisi

Hayvanların en büyük problemi olan pirelerin tedavisi maalesef ki fazlaca maliyetli olabilir. Bunun yanında kullanılan ilaçların içerisinde bulunan ağır kimyasallar sebebiyle evcil hayvanlarınızı tedavi ederken zarar da verebilmekte.

Pireleri evcil hayvanınızdan uzak tutmak için telveyi doğal bir yöntem olarak tercih edebilirsiniz. Şampuandan sonra sadece evcil hayvanınızın tüylerini telve ile ovalayın. Ardından evcil hayvanınızı durulayın ve her zamanki şekilde kurumasına izin verin.

Telve harici olarak kullanılmalı, telve tüketimi hayvanlar için zararlı olabilir.

5. Kötü Kokular

Kahve telvesi, karbon ile birleştiği zaman havadaki kötü kokulu kükürt gazını ortadan kaldırmaya yardımcı olan nitrojen içerir. Bu şekilde de kötü kokuları emer ve ortadan kaldırır.

Telveyi külotlu çoraplara ya da süzülmeyen bez torbalara koyup kokusunu gidermek istediğiniz yerlerde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sarımsak ve soğan doğradıktan sonra ellerinizi telve ile ovalamak kokunun elinizden çıkmasına yardımcı olacaktır.

6. Doğal Temizleyici

Telve aşındırıcı ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu sebepten de doğal bir temizleyici olabilir. Kimyasal ürünler ile temizlik yapmak pek hoşunuza gitmiyorsa lavabonuzu temizlemek, tencerelerinizi cilalamak ve ızgaranızı parlatmak gibi şeyler için telveye şans vermeniz gerekir.

Fakat telve leke bırakır. Bu sebepten bu uygulamaları yaparken dikkatli olmanız gerekir.

7. Peeling

Telvenin içerisinde bulunan kaba parçalar, cildimizde olan kiri ve ölü hücreleri temizlemeye yardımcı olabilir. Bu da peeling el maskesi yapmamıza olanak sağlıyor.

Telveyi biraz su ve hindistan cevizi yağı ile karıştırıp ellerimizle doğrudan yüzümüze ya da vücudumuza sürebiliriz. Biraz ovalayıp durulamamız gerekli. Aynı zamanda ufak bir miktar bal ile karıştırabilir ve dudak peelingi olarak kullanabiliriz.

Hatta telvede bulunan kafein, cildin güneşten korunmasına yardımcı olan güçlü bir aktioksidan özelliğine da sahip.

Fakat her olasılığa karşın peeling yapmadan önce vücudunuzun herhangi bir bölgesinde ufak bir yere uygulayarak alerji testi yapmanızı öneririz.

8. Selülit

Selülit görünümünü azaltmak için oldukça pratik bir yöntemden bahsedelim şimdi de. Yetişkin kadınların ortalama %85’ini etkileyen selülit; cilde çukurlu ve pütürlü bir görünüm verir.

Bu görünüm, yağ birikintilerinin cildinizin altındaki bağ dokusunu ittiğinde oluşur. Kahve telvesi, selülit olan bölgeye uyguladığınızda içeriğinde bulunan kafein sayesinde bu yağın parçalanmasını ve bölgeye kan akışının artmasını sağlar. Bu şekilde de selülit görünümünün azalmasına yardımcı olur.

9. Doğal Boya

Telveleri tekrar ıslatarak pamuk, suni ipek, selofan, keten ve kağıdı renklendirmek için kullanabilirsiniz.

Aynı zamanda saç ve gıda boyası kullanmak için de fazlaca doğal ve ucuz bir alternatiftir.

10. Şömine Temizliği

Şömine temizliğinin çok zor ve zahmetli bir iş olduğunu duyduk. Fakat kahve telvesi sayesinde külleri temizlemek oldukça kolay.

Küllerin üzerine kullanmış olduğunuz kahve telvesini serperek, küllerin ağırlığını azaltabilir ve duman oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

Peki ya sizin telveyle yaptığınız ve bizim bahsetmediğimiz yaratıcı fikirleriniz var mı? Haydi gelin yorumlarda buluşalım siz paylaşın, biz de öğrenelim!

Editör Yağmur Gündüz fotoğrafı

Editör Yağmur Gündüz

Yeditepe Üniversitesi'nde Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü bitirdi. Çeşitli haber sitelerinde haber editörlüğü yaptı. İlgi alanları arasında güzellik ve moda var. "Ben buna inanıyorum" dediği tüm içerikleri sizin için derliyor ve sizlerle paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu