Cilt BakımıGüzellikManşet

Cilt Sorunlarınızın Farkında Mısınız?

İnsan vücudunun en büyük organı cilttir. Dış etkenlere karşı vücudu koruyucu bir bariyerdir. Çoğu zaman cildimizi ihmal ederiz. Bu sebeple konforumuzu doğrudan etkileyen cildimizin başa çıkmakta zorlandığı bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Yaygın cilt problemlerini bilmek, sağlıklı bir cilde sahip olmanın ilk aşamasıdır. Peki, cilt sorunlarınızın farkında mısınız? Cildinizi etkileyen yaygın sorunları ele aldığımız yazımız cilt sağlığınız için rehberlik edecek! Hadi başlayalım!

cilt sorunlari

Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Cilt hastalıkları, cildi doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen çok çeşitli durumları ifade eder. Bakteriyel enfeksiyonlardan viral enfeksiyonlara, mantar enfeksiyonlarından alerjik reaksiyonlara, kanserlerden parazitlere kadar ciltte sorunlara yol açan onlarca hastalık vardır.

Cilt Hastalığı Türleri Nelerdir?

Farklı türlerde pek çok cilt hastalığı vardır. Cilt hastalıkları; “enfeksiyonlar (bakteriyel, viral veya mantar), alerjiler, otoimmün reaksiyonlar, parazitler veya kanserlerin neden olduğu hastalıklar” olarak kategorize edilebilir. Peki, yaygın cilt sorunları nelerdir?

Cildi Olumsuz Etkileyen Yaygın Cilt Sorunları

En büyük organımız olan cildin sorunları da büyük oluyor! Yaygın cilt sorunları sivilceden zona hastalığına kadar pek çok çeşit ve kategoride sıralanabilir. Cilt sorunlarının farkına varmak ve cilt sorunları ile başa çıkmak için yaygın cilt sorunlarını sizin için derledik!

Sivilce – akne: “Yüzün felaketi” olarak tanımlanan akneler ya da sivilceler, her yaştan insanı etkileyen en yaygın ve bilinen cilt problemlerinden biridir. Saç köklerinin yağ ve ölü deri hücreleriyle tıkanması sonucu oluşan sivilce, ciltte siyah nokta ve beyaz nokta oluşumuna sebep olur. Hormonal değişiklikler, genetik hikayeler ve cilt bakım ürünleri sivilce veya akne oluşumuna sebep olabilmektedir.

Egzama: “Atopik dermatit” olarak da bilinen egzama; iltihaplanma, kızarıklık ve yoğun kaşıntı ile karakterizedir. Kronik bir cilt hastalığıdır. Çoğunlukla genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanır. Egzama tedavisi için kokusuz nemlendiriciler ve yumuşak ve doğal sabunlar önerilir. Ayrıca, reçeteli ilaçlar ve topikal kortikosteroid’ler de kullanılabilir.

Cilt kuruluğu: Zorlu hava koşulları sebebiyle yetersiz nemden dolayı ortaya çıkan yaygın bir cilt sorunudur. Yeterli miktarda nemli olmayan cilt sertleşebilir ve pul pul dökülür. Cilt böylece tahrişe yatkın hale gelir. Cilt kuruluğu için nemlendiricilerle rutin cilt bakımı önerilmektedir.

Güneş hasarları: Güneş ışınları ya da UV ışınları; güneş yanığı, erken yaşlanma ve cilt kanseri riski gibi farklı cilt sorunlarına yol açabilir. UV ışınları, cilde nüfuz ederek kolajen liflerine zarar verir. Böylece ciltte kırışıklıklar ve ince çizgiler oluşabilir. Cildi güneşten korumak için geniş spektrumlu güneş koruyucular önerilir.

Gül hastalığı: “Rosacea” olarak da bilinen gül hastalığı; öncelikle yüzü etkileyen, kızarıklığa ve kan damarlarının ortaya çıkmasına yol açan bir cilt sorunudur. Küçük kırmızı şişliklere de yol açabilmektedir. Kronik cilt sorunları arasında yer alan gül hastalığı, baharatlı yiyecekler, sıcak içecekler, alkol ve stres gibi faktörlerle ortaya çıkabilmektedir.

Zona: Zona virüsü (herpes zoster), cildin herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. Kırmızı ve kabarcıklı döküntülerdir. Ateş, yorgunluk ve baş ağrısı gibi belirtileri vardır. Su çiçeğine yol açan “varicella-zoster” virüsü ile bağlantılı olan zona, suçiçeği geçiren kişilerde daha sık görülür.

Kurdeşen: “Ürtiker” olarak da bilinen kurdeşen, ciltte oluşabilen kırmızı lekelerdir. Ciltte kabarıklığa ve kaşıntıya yol açar. Kurdeşenlerin yaygın nedenleri arasında ilaç, yiyecekler ve böcek ısırıkları veya sokmaları yer alır. Kurdeşenler vücudunuzun geniş bir alanını kaplarsa dermatologdan destek almak gerekir.

Kontakt dermatit: Bir şeye dokunduğunuza cilt reaksiyonuna dönüşen kontakt dermatit, bir egzama türüdür. Zehirli sarmaşık, sumak, meşe gibi bitkilerden, mücevherlerden, lateks eldivenlerden ve çamaşır suyu veya sabun gibi tahriş edici kimyasal maddelerden kaynaklanabilir.

Cildimiz; bizi saran, kucaklayan ve kollayan dev bir organdır. Unutmayın! Devlerin sorunları büyük olur! Cilt sağlığını sürekli gözetmek, belirtileri göz ardı etmemek ve potansiyel sorunların farkına vararak gerekli önlemleri almak, cildimizin sağlığını uzun vadeli korumayı sağlar. Günlük basit cilt bakımı rutinleri ve zaman zaman uygulayabileceğimiz profesyonel cilt bakımı prosedürleri ile sağlıklı ve ışıltılı bir cilde sahip olabiliriz. Kişiye özel cilt bakımı ya da cilt tipinize özel cilt bakımı önerileri için bir dermatologa başvurun. Cildiniz, sizin vitrininizdir. En iyi bakımı hak eder. Uzun vadeli konfor ve sağlık için cilt sorunlarının farkına varın ve cildinizi ihmal etmeyin!

Cildinize İyi Bakın!

Son yazılarımızı incelemek ister misiniz?😍👇

Aylin Soyer fotoğrafı

Aylin Soyer

Goethe'ye atfedilen 'güzellik heryerde aranan konuktur' sözüyle güzelliğe dair ne varsa...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu