GurmeManşetŞehirde

Gerçek Bir İtalyan: Lazanya

Geleneksel İtalyan mutfağının vazgeçilmez yemekleri arasında bulunan Lazanya lezzetiyle adından söz ettirmeye devam ediyor.

La Mia Luce’nin deneyimli şefi Fatih Sökük, yenilenen menülerinde bulunan özel reçeteli Lazanya yapımının püf noktalarını anlattı.

Türk mutfağıyla benzer renkleri taşıyan İtalyan mutfağının en çok tercih edilen lezzetlerinden biri olan Lazanya, son dönemlerde popülaritesini arttırmaya devam ediyor.  Lezzet tutkunlarının Suadiye’deki adresi, ödüllü İtalyan restoranı La Mia Luce’nin deneyimli şefi Fatih Sökük, Lazanya yapılırken dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

lazanya: Fatih Sökük
Fatih Sökük

1390’dan Günümüze Kadar Gelen Lezzet

İtalya’ya ait bir lezzet olan lazanya aslında Bolonya şehrine sahip bir tattır. Asıl adı “lasagna” olan dikdörtgen şeklindeki makarna hamuru evde de hazırlanabilirken aynı zamanda hazır olarak da satılmaktadır. Mayalı hamurun ince tabakalar halinde hazırlanıp, haşlanıp, peynir ve baharat katılarak ince bir çubukla yenildiği tarif edilmiştir. 1390 yılında İngiltere’de yayımlanan ilk yemek kitabı olan The Forme of Cury’de, ilk tarifi yer alır.

Türkiye’de de çok beğenilerek yenen yemeğin farklı şekillerde de yapılabildiğini belirten La Mia Luce’nin deneyimli şefi Fatih Sökük, ‘’Etli, ıspanaklı, sebzeli, deniz ürünleri vb. pek çok çeşidi bulunmaktadır. Çok katmanlı yapımında, pek çok malzemeyi aynı anda kullanıyoruz. Lazanya malzemeleri denildiğinde ilk olarak akıllara kıymalı sos ve beşamel sos geliyor. Bu iki ana malzeme, temel katmanlarını oluşturuyor. Yemeğin ana malzemesi olan lazanya makarnasını hazır olarak alabilmeniz mümkün.

Fakat yemeğinizi yaparken, her bir aşamasında kendi emeğinizin olmasını istiyorsanız, dilediğiniz miktarda hamur hazırlayabilirsiniz. Lazanya hamuru nasıl yapılır sorusu aklınızdan geçtiğine göre bazı püf noktalarına dikkat etmeniz ve ayrıntılı bir hamur hazırlığı yapmanız gerekiyor.’’ dedi.

“En Çok Tercih Edilen Kıymalı Lazanya”

En çok tercih edilen Lazanya çeşidinin kıymalı olduğunu belirleten Sökük, ‘’Lazanya içerisinde kullanılacak olan sos için kıyma ve soğan güzel bir şekilde kavrulması gerekiyor. Ardından salçanın eklenmesiyle birlikte sos işlemi tamamlanıyor. Dilerseniz sarımsak eklemesi de yapabilirsiniz. Daha sonrasında en önemli noktalardan biri olan beşamel sos yapımına geçiliyor.

Beşamel sos, içerisinde farklı bir aroma katmasının yanı sıra ara geçişlerde birleştirici görevini de üstleniyor. Beşamel sos için ise tereyağı, un, süt, karabiber ve tuz malzemelerini kullanıyoruz. Hamuru hazırlamanız için öncelikli olarak un, yumurta, sıvı yağ ve tuz malzemelerine sahip olmanız gerekiyor. Bu malzemeleri hazırladıktan sonra derin bir kaba, yaklaşık 2 su bardağı olan unu döküyoruz. Daha sonrasında unun orta kısmını açıyoruz. Açtığımız alana 2 yumurta, tuz ve sıvı yağ malzemelerini ekliyoruz. Sonrasında tüm malzemeleri karıştırıp hamur haline getiriyoruz. Eğer hamurunuzda kıvam sıkıntı yaşarsanız, bir veya iki kaşık su eklemesi yapabilirsiniz.

Sonrasında ise hamuru, merdane ya da hamur makinesi yardımıyla açıyoruz. Nasıl haşlanır diye merak ediyorsanız; açılan hamurlar, lazanya şeklinde keserek, kaynar su içerisinde haşlanıyor. Haşladıktan sonra ise farklı bir kaba konuluyor.  Daha sonra bir fırın kabına, kıymalı harcı bir kat olarak geçiyoruz. Sonrasında üstüne de beşamel sosunu ekliyoruz. Sosların üzerine de bir kat olmak üzere lazanya makarnası yerleştiriyoruz. Sonrasında bu işlemi yapmak istediğiniz miktara kadar devam ediyoruz. Nasıl pişirilir diye soran kullanıcılar için; pişirme işlemini fırın ile gerçekleştirmeleri tavsiye ediliyor. Üzerine hafif kaşar peyniri rendeledikten sonra 15 dakika kadar fırında pişirmeye alabilirsiniz.’’ ifadelerini kullandı.

Klasik Lazanya Tarifi

Malzemeler

  • 200 gr Kıyma
  • 30 gr Havuç
  • 30 gr kereviz sapı
  • 10 gr sarımsak
  • 3 gr karabiber
  • 2 gr tuz
  • 200 gr hamur makarna
  • 100 gr süt
  • 30 gr un
  • 20 gr tereyağ
  • 05 nuskat
  • 03 karabiber
  • 02 tuz

Yapılışı

  • Hamur makarna kalınlığında inceltilir ve haşlanır
  • Sonra tepsiye kat kat döşenir ve her kata kıyma ve peşamel sos ilave edilerek bütün katlar doldurulur. 
  • Toplamda 5 kat olması gerekmektedir.
  • En son katın üzerine peşemal ve permesan ilave edilerek pişirmeye alınız. 170 derecede 15 dakika yeterli olacaktır.

Editör Yağmur Gündüz fotoğrafı

Editör Yağmur Gündüz

Yeditepe Üniversitesi'nde Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü bitirdi. Çeşitli haber sitelerinde haber editörlüğü yaptı. İlgi alanları arasında güzellik ve moda var. "Ben buna inanıyorum" dediği tüm içerikleri sizin için derliyor ve sizlerle paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu