İyi YaşamManşetPsikoloji

Kişisel Bakım Zihinsel Sağlığı Nasıl Etkiler?

“Kendine bak” tembihinin altında yatan çok önemli bir nüans var! Bunu kişisel bakımla özdeşleştirdiğimizde yaşam kalitesi, kişisel refah ve iyimserlik gibi birçok olumlu durum karşımıza çıkıyor. Çünkü kişisel bakım, zihinsel sağlığı ve zindeliği destekliyor. Nasıl mı? Şimdi gelin kişisel bakımın zihinsel sağlımız üzerindeki etkilerine bir göz atalım. Daha güzel bir hayat ile kişisel bakım arasında nasıl bir bağlantı var? Kişisel bakımın ruh sağlığı üzerindeki dönüştürücü etkisi nedir? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını sizin için derledik! Hadi başlayalım!

Araştırmalar kişisel bakımına önem veren insanların zihinsel sağlığının yerinde olduğunu; öz güven ve öz saygılarının arttığını, kendilerine aha fazla değer verdiklerini ve topluma ya da çevrelerine karşı daha iyimser olduklarını ortaya koyuyor. Yani kişisel bakım ile sağlığımızı, refahımızı ve mutluluğumuzu destekleyebiliriz. Kendimize değer vererek, öz güvenimizi arttırabiliriz. Kargaşa içinde geçen iş yaşamında ya da günlük yaşamımızda buna çok ihtiyacımız var. Çünkü kendimize yeteri kadar iyi bakmıyoruz!

kisisel bakim 2 min

Kişisel Bakım İle Zihinsel Sağlık Arasında Nasıl Bir Bağlantı Var?

Günümüz dünyasında günlük yaşamın karakteri gereği çok hızlı yaşıyoruz. Her zaman hızlıca bir şeyleri halletmemiz gerekiyor. Bu yaşam rutinleri arasında kişisel bakımı ve zihinsel sağlığı es geçebiliyoruz. Oysa günümüzün “hızlı” dünyasında ruh sağlığı her zamankinden daha fazla önemli hale geldi. Zihinsel refahı sağlamak ve bunu sürdürülebilir bir hale getirmek için kişisel bakımda etkili ve bütünsel bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Çünkü araştırmalar kişisel bakımın ruh sağlığı üzerinde derin bir etkisi olduğunu gösteriyor. Peki, kişiselleştirilmiş bir kişisel bakım rutini oluşturmak ile zihinsel sağlık arasında nasıl bir bağlantı olabilir?

Kişisel bakım, proaktif bir uygulamadır. Günlük yaşamda insanların dış güzelliğine odaklanan ancak iç güzelliği de destekleyen bir rutindir. Kişinin fiziksel, duygusal ve zihinsel sağlığını destekleyen bir bakım prosedürüdür. Kişisel bakım ile zihinsel sağlık arasındaki ilişki simbiyotiktir. Peki, bu ne demek? Yani kişinin kendine iyi bakması, kişisel bakımı günlük rutin haline getirmesi zihinsel sağlığını olumlu yönde, doğrudan etkiler.

Kişisel Bakımın Zihinsel Sağlık İle Bağlantılı Faydaları Nelerdir?

“Kişisel bakım” popüler bir terim, trend bir rutindir. Ancak salt bir bakım prosedürü yanında kişisel bakım, gerçekte kendimize bir bağlılıktır. Kişisinin kendisini hayatın karmaşık denklemine dahil etme sözüdür. Kişisel bakı hayatımıza optimize ettiğimizde kendimizi daha iyi hissederiz. Çevreye karşı daha iyi bir görünüm kazanırız. Daha fazla enerjiye sahip oluruz ve çevreye olumlu bir enerji yayarız. Bu sebeple kişisel bakım fiziksel bir prosedürün yanında öz saygıdır, kendine değer vermektir, iyimserliktir, hayata olumlu bakmaktır, kaygı ve depresyon seviyelerini düşürmektir. Tüm bunlar aynı zamanda zihinsel sağlığı destekleyen faktörleridir. Peki, kişisel bakımın zihinsel sağlığı destekleyen faydaları nelerdir?

  • Stresi azaltır: Kronik stres, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunları ortaya çıkarabilen bir durumdur. Bununla birlikte kişisel bakımın en temel faydalarından biri, stresi azaltmasıdır. Nefes alma ve yüz egzersizleri, sıcak bir duş, yüz bakımı gibi kişisel bakım prosedürleri insanı rahatlatır. Bu aktivitelere önem vermek stres seviyelerini önemli ölçüde azaltabilir. Bu da zihinsel sağlığa katkıda bulunabilir.
  • Duygusal dayanıklılığı geliştirir: Kişisel bakım duygusal dayanıklılığı arttırır. Hayatın zorluklarına karşı mücadele yeteneği kazandırır. İnsanlar mutluluk ve neşe veren aktiviteleri kişisel bakım ile birleştirerek, duygusal bir güç geliştirebilir. Böylece stres ve duygusal dağınıklık etkenleriyle başa çıkabilirler. Bu bir hobi olabilir, sevdiklerinizle vakit geçirmek olabilir. Bu tür aktiviteler olumlu bir duygusal durum ortaya çıkarır.
  • Öz saygı ve öz güveni destekler: Kişisel bakıma zaman ayırmak, olumlu öz imajı teşvik eder. Öz saygının ve öz güvenin artmasını sağlar. Çünkü kişisel değerler ve kişisel hedeflerle uyumlu faaliyetlerde bulunmak, başarı duygusunu ve öz değeri destekler. Bireyler ihtiyaçlarına daha fazla uyum sağladıkça ve öz bakıma öncelik verdikçe, genellikle kendilerine olan güvenlerinde bir artış yaşarlar ve bu da zihinsel sağlıklarını olumlu yönde etkiler.
  • Fiziksel sağlığa katkıda bulunur: Fiziksel ve zihinsel sağlık birbirine bağlıdır ve kişisel bakım, genel refahın korunmasında hayati bir rol oynar. Düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve yeterli uyku, kişisel bakımın yalnızca fiziksel sağlığa değil aynı zamanda ruh hali ve bilişsel işlevlere de katkıda bulunan temel yönleridir. Vücut iyi beslendiğinde ve aktif olduğunda zihin de aynısını yapar.
  • Tükenmişliği önler: Tükenmişlik, günümüzün zorlu dünyasında muhtemel bir durumdur. Ruh sağlığına zarar verebilen önemli bir sorundur. Kişisel bakımın günlük rutinler arasında dahil edilmesi tükenmişliğe karşı önleyici bir önlem olarak işlev görür. Çünkü kişisel bakım ile hayata bir mola veririz, hayatın sınırlarını yeniden tanımlarız, dinlenmenin öneminin farkına varırız. Bu da uzun vadede zihinsel sağlığa katkıda bulunan kişisel bakımın temel bileşenlerinden biridir.

Özetlersek; kişisel bakımın zihinsel sağlık üzerindeki derin etkisi yadsınamaz. Kişisel bakım ile zihinsel sağlığı proaktif olarak destekleyebiliriz. Bu sebeple kaliteli bir yaşam için kişisel bakımı hayatınızın rutini haline getirin. Kaliteli yemekler yiyin, dinlenin, arkadaşlarınıza, ailenize ve kendinize zaman ayırın. Böylece hem bedeninizi hem zihninizi hem ruhunuz beslemiş, onarmış ve desteklemiş olacaksınız? Sizce değmez mi?

Son yazılarımızı incelemek ister misiniz?😍👇

Aylin Soyer fotoğrafı

Aylin Soyer

Goethe'ye atfedilen 'güzellik heryerde aranan konuktur' sözüyle güzelliğe dair ne varsa...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu