Melazma nedir ve nasıl görülür?
Melazmanız varsa muhtemelen cildinizde açık kahverengi, koyu kahverengi ve/veya mavi-gri lekeler yaşıyorsunuzdur.
Melazma yaygın bir cilt hastalığıdır. Basitçe tercüme edildiğinde, kelime “kara nokta” anlamına gelir.
Melazma hakkında detayları Dr. Nergiz Askarlı paylaştı:
‘Düz yamalar veya çil benzeri noktalar olarak görünebilirler. Yaygın olarak etkilenen bölgeler, yanaklar, üst dudak ve alın dahil yüzünüzü ve ayrıca önkolları içerir. Sıklıkla hamile kadınları etkilediği için bazen “hamilelik maskesi” olarak da adlandırılır. Melazma tipik olarak zamanla koyulaşır ve hafifler, genellikle yazın daha da kötüleşir ve kışın daha iyi olur.
Melazma en sık nerelerde görülür?
En sık yanaklarınızda, burnunuzda, çenenizde, üst dudağın üstünde ve alnınızda görülür. Bazen kollarınızı, boynunuzu ve sırtınızı etkiler. Aslında melazma, cildinizin güneş ışığına maruz kalan herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Bu nedenle melazmalı çoğu insan semptomlarının yaz aylarında kötüleştiğini fark eder.
Deride ne olur?
Cildiniz üç katmandan oluşur. Dış tabaka epidermis, orta dermis ve en derin tabaka subcutis’tir. Bu bir organdır – en büyük organdır – ve vücut ağırlığınızın yaklaşık yedide birini oluşturur. Cildiniz sizin barikatınızdır. Kemiklerinizi, kaslarınızı, organlarınızı ve diğer her şeyi soğuktan, mikroplardan, güneş ışığından, nemden, toksik maddelerden, yaralanmalardan ve daha fazlasından korur. Ayrıca vücut ısınızı düzenlemeye, hidrasyonu önlemeye yardımcı olur.
Epidermisin, melanin olarak bilinen koyu bir renk (pigment) depolayan ve üreten melanosit adı verilen hücreler içerir. Işığa, ısıya veya ultraviyole radyasyona veya hormonal stimülasyona yanıt olarak melanositler daha fazla melanin üretir ve bu nedenle cildiniz koyulaşır.
Melazmanın daha az yaygın olan başka bir ismi de kloazmadır. Bu bozukluk tamamen zararsız olmasına rağmen, anlaşılabilir bir şekilde bazı insanların kendilerini bilinçli hissetmelerine neden olur.
Güneş Lekesi ( melazma) Tedavisi:
Güneş lekesi (melazma) tedavisinde sürülerek kullanılan leke kremleri, ağızdan alınan antioksidan haplar, lazer tedavileri ve kimyasal peelingler tek başına veya birlikte kullanılabilirler. Güneş lekeleri şikayeti olanların düzenli olarak yaz kış, gün içinde 4 saatte bir en az 30 faktörlü güneşten koruyucu ürünler kullanmaları gerekir. Ayrıca güneşten koruyucu kullanırken bile çok fazla direk güneşe maruz kalınmamalı, gölgede durmaya özen göstermeli ve şapka, gözlük takılmalıdır. Güneş lekesi ( melazma) yani melazma tedavisinde dikkatli olunmalıdır. Leke tedavisi yapılırken çok agresif tedavilerden kaçınmak gerekir lekeyi tetikleyebilir.
Tedavi Yöntemleri:
- Lazer tedavileri
- Leke açıcı kremler
- Kimyasal peeling ve Enzimatik Peelini
- Mezoterapi
Lazerle güneş lekesi ( melazma) tedavisi:
Leke tedavisinde kullanılan lazerler, soyarak veya renk hücrelerini (melanosit) tahrip ederek etkili olmaktadır.
- Intense pulsed light (IPL)
- Pulsed dye lazer (510 nm)
- Q- switched ND: YAG lazer (1064 nm)
- Fraxionel lazerler
Lazer tedavileri, bu tür lekelerde kullanılabilir. Ancak dikkatli olunmalıdır. Lekelerde artış veya kısa sürede lekelerde tekrar görülmektedir.
Güneş lekeleri ( melazma) için krem:
Güneş leke tedavisinde ilaçlar genel olarak krem olarak kullanılırlar. Leke tedavisinde kullanılan maddeler tedavide farklı mekanizmalarla etkili olurlar. Leke ilaçlarının başlıca etki mekanizmaları şunlardır:
1. Renk maddesi (melanin) oluşumunda görevli Tyrosinase enzimini baskılar
2. Renk maddesinin (melanin) melanositlerden diğer hücrelere geçişini engeller
3. Renk hücreleri melanositlere zarar verir
4. Cildi yeniler (antioksidan krem ve haplar, retinoidler, meyve asitleri )
Yüzdeki güneş lekeleri ( melazma) için kimyasal peeling:
Leke tedavisinde meyve asitli peelingler ve TCA peeling tedavide kullanılabilir. 1-4 hafta aralıklarla ortalama 5 seans tedavi gerekmektedir. Kimyasal peeling cildi yenileyerek ve kullanılan leke ilaçlarının emilimini arttırarak etkili olabilmektedir. Kimyasal peeling koyu tenli kişilerde dikkatli uygulanmalıdır. Derine kaçan kimyasal peeling işlemlerinde lekelerde artış olabilir. Bu yüzden kimyasal peeling çok dikkatli uygulanmalı, cildi soymak adına agresif davranılmamalıdır. Ters tepebilir.
Yüzdeki güneş lekeleri ( melazma) için mezoterapi ve PRP:
Leke tedavisinde leke bölgesine, deri altına küçük miktarlarda C vitamini, glutation, transexamic asit, pyrüvic asit gibi maddelerin enjekte edilmesi leke rengini açabilmektedir. Klasik bir yöntem olmayıp diğer yöntemler başarılı olmadığında düşünülebilir. Plazma yani PRP yöntemi leke giderilmesinde lazer ile kombine edildiğinde leke tedavisinde başarılı olabiliyor. Genel olarak cildin lekeli kısımları, güneşten daha fazla hasar görmüş cilt alanlarıdır. PRP yöntemi leke tedavisinde 2 ila 4 haftalık aralarla 3-4 seans yapılması gerekir. Cildi yoğun şekilde onaran PRP yöntemi ve leke lazerlerinin birlikte kullanılması lekelerin kaybolmasını veya azalmasını sağlayabiliyor. Aynı zamanda cildin gençleşmesine de katkıda bulunuyor.’
İçindekiler
- 1 Melazma yaygın bir cilt hastalığıdır. Basitçe tercüme edildiğinde, kelime “kara nokta” anlamına gelir.
- 1.1 Melazma en sık nerelerde görülür?
- 1.2 Deride ne olur?
- 1.3 Güneş Lekesi ( melazma) Tedavisi:
- 1.4 Tedavi Yöntemleri:
- 1.5 Lazerle güneş lekesi ( melazma) tedavisi:
- 1.6 Güneş lekeleri ( melazma) için krem:
- 1.7 Yüzdeki güneş lekeleri ( melazma) için kimyasal peeling:
- 1.8 Yüzdeki güneş lekeleri ( melazma) için mezoterapi ve PRP: