SorumlulukBiliyor Muydunuz?Manşet

İlham veren uygulamaları kim sevmez ki?

Ben ne zaman farklı bir ülkede ilham veren bir sürdürülebilir yaşam uygulaması görsem acaba bizim ülkemize ne zaman gelebilir diye heyecan duyuyorum.

Bu sayıda da sizinle 5 ilham verici girişimden bahsetmek istiyorum.

İlki Ukrayna’dan Releaf markası.

Şehirde düşen yaprakları toplayarak ağaç kesilmeden karton poşet üretiyorlar. Harika fikir.
Şehir içinde sokakta toplanan yaprakların yakılacakken daha az kaynak kullanılarak değerlenmesi de öyle. Ve bu vesileyle şunu da hatırlatayım : Karton poşetler daha çevre dostu gibi algılanırken bir kere kullanılıp atılırlarsa kullandıkları kaynak bakımından sürdürülebilir olmuyorlar. En az 43 kere kullanılmış olmaları gerekiyor.

ilham

İkinci girişimimiz ise Fransa’dan Fab-brick.

Amaçları tekstil atıklarının mobilyaya dönüşmesi. Tekstil atıklarının toplandığını görüyoruz ancak geri dönüşümü çok da hayata geçmiyor. Bazen direkt çöpe bazen de geri dönüşüme diye verdiğimiz hatta bağışladığımızı sandığımız kıyafetler ne yazık ki başka ülkelere balyalarla yollanıyor.

2019’da patenti alınan Fab-brick işte bu amaçla kurulmuş. Bir gün tekstil atıklarından yapılmış tuğlalardan yapılmış evler de görür müyüz dersiniz?

Sıradaki uygulamamız ise paylaşmak üzerine. 

İngiltere menşeli Olio bir yemek paylaşma uygulaması olarak başlamış. Amaç gıda israfının önüne geçmek. Birçok şekilde kullanabilirsiniz. Mesela tatile gideceksiniz dolapta bazı şeyler var, siz dönene kadar bozulmasın diye uygulamaya yükleyebilirsiniz.

Arkadaşınız size gelirken çikolata getirmiş ama artık yemiyorsunuz, onu da ekleyebilirsiniz hatta yemek dışı şeyler bile listelenebiliyor. Bir takas ya da ücret söz konusu değil.
Üstelik tüm dünyaya açık bir uygulama. Ben ilk indirdiğimde yakınımda bir ilan görmüştüm ama son zamanlarda baktığımda yeni bir şey göremedim.
Kim bilir belki bu gönderiden sonra ilk paylaşımı siz yaparsınız?

ilham

Bu seferki girişim depozitolu dönemi hatırlayanlara gelsin.

Çocukluğumda cam şişe içecekleri bakkala götürüp karşılığındaki parayla dondurma aldığımı hatırlıyorum. Almanya’nın ekolojiye değer veren şehri Freiburg kendi adını taşıyan depozitolu bardak kullanımı sistemini kurmuş.
Bu sistemde kahve alırken bir Euro vererek yeniden kullanılabilir bardağınızı alıyor işiniz bittiğinizde anlaşmalı başka bir kafeye bırakıp paranızı geri alıyorsunuz. Sistem inanılmaz basit ancak etkileri muazzam. 

Son girişimimiz ise yine gıda üzerine. Bu sefer İspanya’ya uzanıyoruz.

İspanyol LaserFood şirketi meyve ve sebzelerin üzerlerindeki yapışkanlı etiketlere bir alternatif bulmuş.  Gıdaların üzerinde görmeye alışık olduğumuz plastik etiketler, çevre için bir tehdit olarak görülmese de etiketten vazgeçmek büyük oranda enerji, C02 ve plastik tasarrufu sağlayabilir. Hatta bulunan bu yeni doğal etiketleme yöntemiyle sağlıyor da.

2016’dan beri kullanılan doğal etiketleme ya da bire bir çevirirsek markalama tekniğiyle sert kabuklu ürünlere lazerle yazı yazılıyor, ürünün dış kabuğundaki pigmentler soyuluyor. Üstelik bu yöntem ürünlerin raf ömrünü etkilemiyor.

Teknolojiyi geliştiren İspanya şirketi Laser Food’dan Stephane Merit de lazer etiketlerin kağıt, mürekkep, yapıştırıcı kullanımını azaltacağını vurguluyor. Plastik etiketlerin üretiminin ve dağıtımının tükettiği enerjinin tasarruf edilmesi de bir diğer nokta.

Bir örnek vermek gerekirse İsveçli uzman Peter Hagg’e göre 1 yıllık avokado satışının doğal etiketleme ile yapılması 30 cm genişliğinde ve 200 km uzunluğundaki bir plastik etiket rulosunun kullanılmasını engelliyor.

Özellikle organik ürünlerin diğer ürünlerle karışmaması için ekstra paketlendiğini düşünürsek bu yöntemle işaretlenmiş olmaları sizce de atığı azaltmaz mı?

ilham

Sizi Avrupa’da bir tura çıkardım. Kimbilir daha bilmediğimiz ama öğrenince ilhamla dolacağımız ne girişimler var. 

İyi örneklerin çevremizde çoğalması dileğiyle. 

Hale Acun Aydın fotoğrafı

Hale Acun Aydın

Uzun yıllar pazarlama alanında çalıştı. Ardından asıl arzusu olan minimalizmi işi haline getirdi. Sade ve sürdürülebilir bir yaşamın yollarını bireysel çalışmalar ve kurum eğitimleri yolu ile anlatıyor. Aynı zamanda çeşitli platformlarda yazılar yazıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu