Saç BakımıGüzellikManşet

Sarımsak Saç Çıkarır Mı?

Bilimsel çalışmalarında vurguladığı üzere EVET sarımsak çok faydalı ama saç çıkarır mı? 

Bugün, sarımsak, saç bakım ürünlerinde hem topikal hem de oral destekleyici bir madde olarak eklenmekte ve tüm dünyada geleneksel tıpta Saç Kıran (Alopesi Areata) tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Saç kıran vakalarında yarattığı olumlu sonuçlar sonrasında sarımsağın farklı saç kayıplarında da “saç çıkartabileceği” inancı ile saçlı deriye ve hatta dökülen kaşlara da  sarımsak sürmek tavsiye edilir hale gelmiştir. 

Bugün şampuanların içinde de “sarımsak” kelimesini çok sık duyar haldeyiz.  Bilimsel çalışmalarında vurguladığı üzere EVET sarımsak çok faydalı ama saç çıkarır mı? 

 “HAYIR, maalesef, yeterli araştırma ve bilimsel kanıt “YOK”.

sarımsak saç çıkarır mı

Sarımsağın sadece sürülmesiyle veya ürünün içine girdiği haliyle faydası çok sınırlı kalıyor. Ancak bolca tüketilmesi ve bilimsel olarak etkin taşıyıcı yöntemlerle kullanılması durumunda etkinliği artabiliyor. 

Tarihine bakıldığı zaman geçmişte de sarımsağın sağlık ve tıbbi amaçlı kullanıldığı görülür. 

Sarımsak (Allium sativum L. fam. Alliaceae), yüzyıllardır birçok sağlık sorununu tedavi etmek için Orta Asya’da, Roma’da, Babilliler tarafından ve Antik Mısır’da yaygın olarak kullanılan soğanlı bir bitkidir ve yoğun araştırmaların konusu olmuştur. İçeriği açısından çok zengindir.  Antioksidan, immünomodülatör, antikanser, antiaterosklerotik, antihipertansif ve antidiyabetik etkilere sahip olduğu bilinmektedir. 

Saç için faydaları çoktur; anti- bakteriyel, anti-fungal ve cilt yenileyici etkidedir.

sarımsak saç çıkarır mı

Saç kıran vakalarında sarımsağın topikal uygulamasında saç büyümesinin uyarıldığı hem deneyimlerle hem de bilimsel çalışmalar da gösterilmiştir. 

Sarımsağın Saç Kıran (alopesi areata) üzerindeki terapötik etkisi, anti-inflamatuar, immünomodülatör ve antioksidan aktiviteleriyle ilişkilidir.

Sarımsak birçok önemli bileşen içerir, bunlardan bazıları saç büyümesinde de rol oynar.  

Özellikle saçın yapı taşını oluşturan amino asitler ve kükürt (sülfür) açısından oldukça zengindir. İçerisinde bulunan Alisin, bir organosülfür, sarımsağın birçok biyolojik etkisinden sorumludur. Sarımdak, A, C ve B kompleks vitaminleri; histidin, arginin, sistin, metionin ve fenilalanin gibi amino asitler; flavonoidler ve yüksek miktarda potasyum, çinko ve selenyum içerir. 

SARIMSAK HER SAÇ DÖKÜLMESİNE İYİ GELİR Mİ?

Geleneksel tıpta Saç Kıran tedavisinde yaygın olarak kullanılmasına rağmen diğer saç kayıpları ve genetik saç kayıplarında dökülmeyi önleme üzerindeki olumlu etkisi hakkında henüz yeterli araştırma ve bilimsel kanıt bulunmuyor.

Sarımsaktan alınan bitkisel kök hücre çalışmaları fareler üzerinde yapılan deneylerde sarımsağın hücresel düzeyde bağışıklık destekleyici, doku iyileştirici faydalarını ve tüy yolaklarını büyüme yönünde tetiklediğini gösteriyor. 

Bu bulgular, “saç gelişimi” için umut verici tanımlansa da sarımsağın saça faydaları “al sarımsağı tüm kafana sür” şeklinde kolay bir pratikle gerçekleşmiyor. 

Fareler üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar sarımsağın ancak özel teknik yöntemlerle emiliminin arttırıldığı durumlarda daha fazla epidermal rejenerasyon ve saçlanma etkisi gösterebileceğini söylüyor.

  • Ayrıca Genetik saç kaybı ve Saç Kıran tipi saç kaybının alt yapıları birbirinden çok farklı.  
  • Genetik saç kaybı saçın kök ve dermal papilla denilen damar ağı çerçevesinde pek çok farklı kimyasal reaksiyona bağlı gerçekleşiyor.  
  • Sarımsağın sadece sürülerek veya çeşitli yağlarla karıştırılarak ciltten sürülerek uygulanmasıyla bu etkiler sağlanamıyor.
sarımsak saç çıkarır mı

SARIMSAK SAÇ ÇIKARIR MI?

Yani “sarımsak saç dökülmesine iyi gelir mi?” sorusunun cevabı, genel beslenmemizde yer aldığında bağışıklık kuvvetlendirici, hücre yenileyici, anti-oksidan, kan dolaşımını artırıcı olarak EVET! çok faydalı ama tek başına “Saç Çıkarır mı?” HAYIR!

Sarımsağın cilt yüzeyinde ve saç derisinde de olumlu katkılar sunabildiği bilinse de sarımsak irritant bir içeriktir ve alerjik kontakt dermatite (alerjiye) sebep olabilir. Özellikle yüz gibi hassas bölgelere kullanıldığında alerji yapabilir. 

Sarımsağın topikal kullanımıyla saç çıkardığına dair yeterli kanıt ve araştırma mevcut değil bu nedenle sarımsağı saç derinize sürmek yerine keyifle yiyecek olarak bolca tüketmenizi tavsiye ediyorum.  

Saç sağlığınız içinse  araştırması yapılmış, test edilmiş, güvenli kullanılabilecek, etkisi kanıtlı ve daha hoş kokan yöntemlere şans vermenizi tavsiye ediyorum☺

Sarımsak Hakkında:

Sarımsak (Allium sativum) ya da sarmısak, Amaryllidaceae familyasına dahil olan Allium cinsinden, soğanlı bir bitki türüdür. Yakın akrabaları arasında soğan, arpacık soğanı, pırasa, Frenk soğanı ve Çin soğanı bulunur. Orta Asya’ya ve İran’ın kuzeydoğusuna özgüdür ancak birkaç bin yıllık insan tüketimi ve kullanımı geçmişi sebebiyle dünya çapında yaygın bir baharattır. Antik Mısırlılar tarafından da bilinmekteydi ve hem gıda aroması hem de geleneksel ilaç olarak kullanılmıştı. Günümüzde Çin, tek başına dünyadaki sarımsak ihtiyacının yaklaşık % 80’ini karşılamaktadır.

Etimoloji ve yazım

Türkçede yer alan sarımsak kelimesinin nihai kökeni tartışmalıdır. Bir Türk dilinde yazılı olarak bahsi geçtiği ilk kaynak Kâşgarlı Mahmud’un 11. yüzyıla tarihlenen Dîvânu Lugâti’t-Türk eseridir ve “sarmusak” olarak kaydedilmiştir.TDK sarımsak, Dil Derneği, Misalli Büyük Türkçe SözlükNişanyan Sözlük ve Püsküllüoğlu’nun eserleri gibi diğer sözlükler sarmısak yazımını benimsemiştir.

Kaynak: Wikipedia

Evrim Bayraktar fotoğrafı

Evrim Bayraktar

İstanbul Üniversitesi’nde Ekonomi okuduktan sonra Amerika’da Pazarlama masterı yaptı. İngiltere'de Saç Bilimi/ Trikoloji eğitimi aldı. Kozmetik sektöründe Saç Bakımı ve Sağlığı alanında çalışmaya başladı. İngiltere’den Institute of Trichologists’in uzmanlık lisansına sahiptir. Avrupa Saç Araştırmaları Birliği ve Uluslararası Trikologlar Birliği üyesidir. Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu’dur.Saç Sağlığı, Saç Bakımı ve Saç dökülmesinin önlenmesi hedefli Danışmanlık ve Bakım Merkezi olan AKADEMİ SAÇ TERAPİ’nin Kurucu Ortağıdır.. Saç, Saç Sağlığı, Saç Bakımı, Doğru Ürün kullanımı konusunda danışmanlık ve eğitim vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu