Biliyor Muydunuz?

Bitkilerin Sağlıklı Büyümesi İçin Neye İhtiyacı Vardır?

Evimize, balkonumuza ya da bahçemize bir çiçek aldık. Peki nasıl doğru bir şekilde sağlıklı büyüteceğimizi biliyor musunuz? Şahsen ben aldığım bitkilerin hepsini maalesef ki kurutmuş biri olarak bu konu hakkında biraz araştırma yaptım ve bunları sizler için derledim. Öyleyse iyi okumalar!

Sıcaklık

Bitkilerin büyüme ve gelişmelerini etkileyen önemli faktörlerden biri sıcaklıktır. Sıcaklığın etkisiyle birlikte farklı bitkiler, farklı şekillerde etkilenirler ve gelişme farklılıkları gösterirler. Her bitkinin sıcaklık ihtiyacı farklılık göstermektedir. Fakat bitkilerin pek çoğu 0 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yetişirler. Soğuk alanlarda kaldıklarında ise ölebilirler. Tropikal bölgelerde bitkiler ise 10 derecenin altında olan sıcaklıklarda bile zarar görebilirler. Yüksek sıcaklık seven bitkilerin uzun ömürlü olabilmesi için su miktarı ve havanın nemi çok iyi ayarlanmalıdır. Fakat bu bitkiler de aynı şekilde 40 dereceyi aşan sıcaklıklarda ölebilirler.

Pek çok bitki yapay sıcaklık altında yaşayamazlar. Yani bitkileri soba ve radyatör gibi ısıtıcıların çok yakınında konumlandırmak büyük bir hata olacaktır. Fakat yine de çok azı bu gibi ortamlara uyum sağlayabilir. Kış aylarına geldiğimizde sıcaklık 0 derecenin altına düştüğünde ise pencere kenarına yakın yerlerde sıcaklık düşecektir ve bu da o konumdaki bitkilerinizin zarar görmesine sebep olacaktır. Bu gibi durumları yaşamamak için bitkilerinizi daha sıcak bir yere taşımanız gerekmektedir.

Orantılı Nem ve Su

Evimizde baktığımız yani iç mekan bitkilerimizin yaşayabilmeleri, sağlıklı büyüyüp gelişebilmeleri için yaşadıkları ortamdaki nem oranı ve verilen su arasında bir denge vardır. Bu denge mutlaka korunmalıdır. Bitkiler kökleri ile suda erimiş besinleri alıp işleyerek toprak üstündeki dal, çiçek ve meyvelere taşırlar. Bitkilerin terleme hızını ise güneş ışığı, sıcaklık, rüzgar, havadaki nem miktarı, hava basıncı ve topraktaki su miktarı etkiler. Kış aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklık ve ışık şiddeti düşer. Bu yüzden bitkilerin terleme hızları da düşer ve daha az suya ihtiyaç duyarlar. Genellikle yaz ya da kış mevsiminde sıcaklığın az olduğu yerlerdeki bitkiler az suya ihtiyaç duyarken sıcaklığın fazla olduğu yerlerdeki bitkiler daha fazla suya ihtiyaç duyarlar.

Işık

Evlerimizde yani iç mekanlarda yetiştirilen bitkilerin doğadaki gibi özümleme yapabilmesi ve sağlıklı bir şekilde yaşayıp gelişebilmesi için ışık çok önemli bir faktördür. Bitkiler genellikle çeşitlerine göre tropik kökenlidir. Bu yüzden de az ışığın bulunduğu ortamlara uyum sağlayabilirler. Fakat çoğu iyi ışık olan ortamlarda daha iyi ve sağlıklı yaşayıp gelişebilir. Açık havadaki ışık oranına göre iç mekandaki ışık oranı elbette ki daha azdır. Bu bitkiler gelişme ve büyüme dönemlerinde iyi ışık alan yerlerde konumlandırılmalıdır. Dinlenme döneminde ise daha az ışık alan yerlerde konumlandırılabilir.

Yapay Işık

Genellikle doğal ışığın az olduğu ortamlarda yapay ışık da kullanılabilir. Yapay ışığınız güneş ışığına ne kadar benzese bile güneş ışığına eş değer olamaz. 5-6 saatlik güneş ışığının sağladığını 5-6 kullanacağınız yapay ışık sağlamaz. Bitkilerinizin gelişebilmesi için günde ortalama olarak 12-16 saat yapay ışıklandırma kullanmanız gerekir. Yapay ışıklandırma yaparken ise nem oranına dikkat etmeniz gerekir. Saksı altına su dolu kaplar koyabilirsiniz.

Editör Yağmur Gündüz fotoğrafı

Editör Yağmur Gündüz

Yeditepe Üniversitesi'nde Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü bitirdi. Çeşitli haber sitelerinde haber editörlüğü yaptı. İlgi alanları arasında güzellik ve moda var. "Ben buna inanıyorum" dediği tüm içerikleri sizin için derliyor ve sizlerle paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu