Saç Bakımı

Trikoloji/ Saç Bilimi Nedir? Nasıl Lisanslı Trikolog Olunur?

Bu yazıyı Türkiye’nin ilk ve tek Trikolojik Danışmanlık ve Bakım Merkezi olan Akademi Saç Terapi’nin Lisanslı Trikoloğu olarak yazmak benim için büyük gurur:)

Trikoloji: Saç Bilimi demektir. Latince saç anlamına gelen “ trichos” ( triko) kelimesinden türetilmiş bir sözcüktür.

tricology
Trikolog


Trikoloji saç ve saç derisi ile ilgili sorunların araştırılması, tanımlanması ve iyileştirilmesi hedefli yapılan tüm bilimsel araştırma, çalışma, teknoloji, ürün, medikal tedavi ve kozmetik bakım yöntemleri içine alan tıbba yardımcı bir bilim alanıdır.

Bu alana katkı sunan ve birlikte bilgi üreten pek çok uzmanlık alanı vardır. Dermatoloji, Genetik Bilimi, Kimya Bilimi, Bitki Bilimi, Zooloji, Tarım Bilimi. Tüm bu alanlardan elden edilen bilgiler medikal ve kozmetik ürün geliştirilmesine ve insan saçının yapısını anlama, geliştirme ve dönüştürme hedefli bilgi birikimine katkı sunmaktadır.

Pek çok ülkede konu saç sorunları olduğunda Dermatologlar ve Trikologlar iş birliği içinde çalışmaktadır. “Saç Dökülmesi” çoğu zaman tıbbi ve hayati bir sorun olarak görülmediği için tüm dünyada bu konuya medikal anlamda ayrılan süre ve ilgi sınırlıdır. Bu durumda kozmetik uygulama ve terapiler ön plana çıkmaktadır. İşte tam bu noktada “ Saç Sağlığı” alanında uzmanlaşmış kişilere ihtiyaç duyulması sebebi ile “ Lisanslı Trikolog” olma kavramı ortaya çıkmış ve medikal alt yapılı eğitim veren kurumlar oluşturulmuştur.

Trikoloji Eğitimi Nerede verilmektedir?

Yurt dışında “Saç ve saç derisi sorunlarını tanımlamak ve sadece saç özelinde uzmanlaşmak için” Trikolojik Danışmanlık ve Uzmanlık” eğitimi veren kurumları bulunmaktadır.

Bu eğitim kurumlarından dünyada en saygın ve prestijli olanı merkezi Londra’da bulunan “The Institute of Trichologists” İngiltere Trikologlar Enstitütüsüdür.

Bir diğeri Uluslararası Trikoloji Birliği’dir (The International Association of Trichologists). Amerika’da, Kanada’da, Hindistan’da, Uzakdoğu Asya’da ve Avustralya’da çeşitli birlikler altında bu konuda sertifikalı eğitimler verilmektedir.

“Saç Sağlığı Koçu/Danışmanı” olarak da tanımlanan Lisanslı “Trikolog” olan kişiler “bireysel danışmanlık hizmeti“ verebildikleri gibi bazı ülkelerde hastanelerin Trikoloji bölümlerinde medikal tedavileri desteklemek hedefli planlanan kozmetik ve terapik uygulamalarda hekimlerle beraber çalışabilmektedir.

Kimler “Trikolog” Olabilir?

Sağlık çalışanları, çeşitli uzmanlık alanlarından hekimler, medikal estetik uzmanları, Saç Ekimi’nde uzmanlaşmak isteyen genel cerrahlar ve dermatologlar, güzellik uzmanları ve kuaförler Trikoloji eğitimi alabilirler.

Bu kurumlar belirli yetkinlikler aramakta, saç sağlığı/ kozmetiği ile ilgili çalışma alanı olan kişilere öncelik tanımaktadırlar. Eğitimler İngilizce verilmektedir. Bazı kurumların Online Eğitim seçenekleri de vardır.
İngiltere’de verilen lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. Kurumdan tam üyelik ve akreditasyon almak için bir 2 yıl daha vaka tecrübesi ve sunumları gerçekleştirmek gerekmektedir.

Trikolojik Danışmanlığın Farkı Nedir?

Trikolojik yaklaşım, klasik bir tıbbı yaklaşımdan farklı olarak kişinin saç sorunlarını tanımlamak için danışan ile daha uzun süre zaman geçirmeyi, sorunu bütünsel ve çok boyutlu ele almayı, kişiyi yakın ve sık aralıklarla takip etmeyi esas kılar.

Saç sorunlarının çoğu zaman sadece “ genetik” deyip geçiştirilmemesi gerekir. Saç üreten saç folikülü bir organdır. Diğer tüm vücut sistemleri ile ilişki içindedir. Bu nedenle çoğu zaman saç sorunu saç bölgesine ait bir sorun değildir. Saç kaybı ve saç sorunları, kişinin yaşam şekli, genetik öyküsü, beslenme şekli, sağlık durumu, psikolojik durumu, saç derisi sağlık durumu, saç bakım alışkanlıkları, kullandığı ilaçlar, yaşam şekli ile beraber değerlendirilmelidir.

Kullanılacak bakım, yöntem ve ürünler kadar kişinin yaşam alışkanlıklarının ve sağlık parametrelerinin de bilinmesi ve desteklenmesi gerekir. Bu aşamada birkaç uzmanlık alanının iş birliği ile süreç takip edilmelidir.

Dönemsel gelişen saç sorunları ve saç dökülmesi artışları için bazen ev tipi, kozmetik alt yapılı bakımlar yeterli olabilir. Ancak erken yaşta başlayan, hızlı ilerleyen, yoğun dökülme ile seyreden saç kayıpları için mutlaka profesyonel destek almak gerekir. Özellikle medikal tedaviler kullanması gereken vakalar olduğunda mutlaka doktor işbirliği ve desteği gerekir.

Her ürün ve tedavi şekli herkes için uygun olmayabilir (Hamileler, emziren anneler, kalp ve şeker hastalığı olanlar, cildi çok hassas ve alerjik olan kişiler, 18 yaş altı gençler vb). Medikal tedaviler beraberinde bazı yan etkiler barındırabilir; kozmetik seçenekler daha sürdürülebilir ve güvenlidir.

Tüm bu sebeplerle, saç sorunlarının çözümünde başarı elde etmek için öncelikle saç sorunların sebeplerinin doğru tanımlanması ve kişiye özel bir yol haritası belirlenmesi gerekir. Trikolojik Danışmanlık sorunu çok boyutlu olarak ele alması, kişiye ayrılan süre ve yakın takip sistemi sebebiyle çoğu zaman saç sorunları olan kişiler için daha doğru bir yol haritası çizilmesini sağlamaktadır.


Evrim Bayraktar fotoğrafı

Evrim Bayraktar

İstanbul Üniversitesi’nde Ekonomi okuduktan sonra Amerika’da Pazarlama masterı yaptı. İngiltere'de Saç Bilimi/ Trikoloji eğitimi aldı. Kozmetik sektöründe Saç Bakımı ve Sağlığı alanında çalışmaya başladı. İngiltere’den Institute of Trichologists’in uzmanlık lisansına sahiptir. Avrupa Saç Araştırmaları Birliği ve Uluslararası Trikologlar Birliği üyesidir. Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu’dur.Saç Sağlığı, Saç Bakımı ve Saç dökülmesinin önlenmesi hedefli Danışmanlık ve Bakım Merkezi olan AKADEMİ SAÇ TERAPİ’nin Kurucu Ortağıdır.. Saç, Saç Sağlığı, Saç Bakımı, Doğru Ürün kullanımı konusunda danışmanlık ve eğitim vermektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu