Beslenme

9 Aylık Bebek Nasıl Beslenmeli?

Yenidoğan bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmesi gerekir. 6. ayın tamamlanmasından sonra ise ek gıda ile tanışma süreci başlar. 9. aydan itibaren ise beslenme düzeni belirli bir düzene oturtulur. Çünkü çocukların 9 aylık olmasıyla birlikte gerek duydukları öğün sayısının ve çeşitliliğinin artması gerekir.

Ek Gıda

9. ayda bebeklerin en önemli besin kaynakları arasında ilk 6 ayda olduğu gibi anne sütü olacaktır. Bunun yanı sıra sağlıklı gelişimi sürdürmek ve tamamlamak adına yeteri kadar ek gıda da alınması şarttır. Öyle ki 9 aylık bebeklerin beslenme düzeni bir başka açıdan da oldukça önem taşıyor. Çocuklar bu dönemlerinde kendi başına yemek yemeleri için başlangıç evresine girmiş demektir. Bu nedenle çocuklar ek gıda tüketirken ortalığı kirletseler dahi buna izin verilmesi şarttır.

Beslenme Listesi

Bebeklerin beslenmesi anneler açısından çok önemli bir konudur. Bu nedenle tüm anneler hayatları boyunca çocuklarının daha sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için ellerinden geleni yaparlar. Bebeklerin ilk 6 ayını doldurmasından sonra kademe kademe yeni besinlerle tanıştırılması gerekir. Ayrıca büyümeye bağlı olarak her ay beslenme listesi değiştirilerek zenginleştirilmelidir.

Dengeli Protein, Karbonhidrat, Vitamin ve Mineral Alımı

Bebekler ilk 9 ayını tamamladıklarında yutma ve çiğneme becerilerini bir hayli geliştirmiş sayılırlar. Bu nedenle günlük bazda mutlaka dengeli beslenmeye önem verilmesi gerekir. Bebeklerin 9. aydan itibaren yeteri kadar protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral alımına ilişkin beslenme düzeni oluşturulması şarttır.

Günde En Az Yarım Litre Anne Sütü

Bebekler 9 aylık olduklarında anne sütü alımı eskiye göre çok daha azdır. Ancak doğru ve dengeli beslenme sağlamak adına mutlaka günde en az yarım litre anne sütü tüketilmesi gerekiyor. Buna ek olarak diğer gıda takviyesinde bulunulabilir. Aynı zamanda ilerleyen süreç içerisinde bebeklerin yemek seçmemesi için birçok besine aynı anda beslenme düzeninde yer verilmesi şarttır.

Meyve, Sebze ve Yoğurt

9 aylık bebeklerin gün içerisinde yeteri kadar meyve, sebze ve yoğurt tüketimine dikkat edilmesi gerekecektir. Bunun yanı sıra sabah kahvaltılarına mutlaka tereyağı ya da haşlanmış yumurta sarısı gibi besinler ek gıda olarak kullanılmalıdır. Aynı zamanda pekmez, çekilmiş ceviz ve peynir de bebeklerin gelişim ve büyümelerini sağlamak açısından çok faydalı besinler olacaktır. Ek olarak bebekler  9 aylık olduklarında baklagilleri de tüketebilirler. Fakat bu gıdaların baharatsız ve tuzsuz olmasına özen gösterilmesi gerekir.

Aylin Soyer fotoğrafı

Aylin Soyer

Goethe'ye atfedilen 'güzellik heryerde aranan konuktur' sözüyle güzelliğe dair ne varsa...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu