Beslenmeİyi Yaşam

Besinlerin duygularla olan bağı 

Tüketmek istediğiniz her besinin bir anlamı vardır. Sebebini gelin birlikte inceleyelim.

Sebebini bildiğinizde tüketiminiz dengeli boyutta olucaktır. Böylece hem istediklerinizi yiyeceksiniz hem de fit kalıcaksınız. Hemde besinlere olan bağımlılığınızdan kurtulacaksınız. Daha yeterli ve dengeli besleneceksiniz. ‘Sürdürülebilir Sağlıklı Yaşam’ konforunu tadacaksınız.

Süt ürünleri yeme isteği

Antidepresan gıdalardır. Kişiyi rahatlatır. Gün içindeki stresi, gerginliği azaltır. Çünkü süt ürünleri ruh halini değiştirir.

Süt bileşenleri : 

Tiramin, Peynirde oldukça bol bulunur, bir uyarıcı işlevi görür. 

Kolin, sütün en başta gelen bileşenidir, vücutta yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. 

L-triptofan, sütün doğasında olan bir diğer maddede süt ürünleri karbonhidratlarla birleştirebildiğinde beyin kimyasalı serotonin üretimine yol açar. Bu da, hoş bir kendini iyi hissetme duygusu yaratır.Yaygın süt ürünü-karbonhidrat karışımlar arasında, dondurma aromalı yoğurt, pizza, peynirli mısır gevrekleri ve peynirli makarna da bulunur.

Tuzlu atıştırmalıklar yeme isteği

Stres öfke ve endişeyi azaltır. 

Stresten yiyenlerden misiniz? Kariyer, para sıkıntısı ya da ailevi sorunların baskısını hissederken daha sesli mi yersiniz? 

Besinlerin çıtır çıtır yapısı, çenede tutulan tüm gerginliğin gevşetilmesine fırsat vermesi ile rahatlamayı sağlar.Bir nevi yumruklana kum torbası rolünü üstlenirler! Gerginlik ve kızgınlığınızı çıtır çıtır parçaların her birinden çıkarırsınız. Çıtırdama sesi bile güven vericidir, her bir lokmayı dişleriniz de ezerken kendinizdeki gücü hatırlatırsınız.

Baharatlı yemek yeme isteği

Heyecan dürtüsü nü arttırır. 

Yiyeceklerin tadına bakmadan önce baharat atar mısınız ? Yiyecek felsefeniz, “Ne kadar baharatlı o kadar iyi” mi? 

Yiyecekler, muhtemelen hayatınızda baharatlı olmasını tercih ettiğiniz tek alan değildir. İş, aşk ve eğlence hayatınızda da heyecan ve çok yoğunluk İsteyebilirsiniz. Hayatınızda heyecan duygusu yetersizse, bu hayal kırıklığını baharatlı yiyeceklerin yoğunluk olarak yeme isteğine dönüştürebilirsiniz. 

Sıvı içme istekleri

İnişli çıkışlı enerji döngüsünü sağlamak için içilir. Özellikle kafein tüketimi örnek gösterilir.  Duygusal açıdan acil sığınak arayanların sıvı içme isteği görülür. Bu önlenemez arzu duyulan sıvıların başında diyet sodalar, kahve ve alkol gelir. 

Aşırı kafein içmek kendilerine sürekli canlılık kazandırmaya çalışan kişilerdir. İstemedikleri sorumluluklarla yüklenirdiklerinden enerji seviyelerini aşırı yüklü programlarına uygun seviyeye getirmeye çalışırlar. Aşırı kafein içenler enerjinin gerçek kaynağı olan iç sesleri dinlemek yerine gerçekten inanmadıkları projelere yapay olarak heyecan temin etmeye çalışırlar. 

Artık besinleri tüketirken, sebebine odaklanın ve besinlerden aldığınızı keyfi dengeli tutun gün içinde başka aktiviteler ile fazla besin tüketiminden aldığınız keyfi , aktivite yaparak aynı keyfi yakalamış olun. 

kahve etkisi scaled e1660734648495

Besinlerin – Duygularla olan bağını kopartmak için  10 adım

1- Vitamin takviyesi alabilirsiniz. Bir beslenme uzmanından yardım alın. Fazla Vitamin alımı vücutta toksik etki yaratabilir.

2-Duygularınızı bir günlüğe yazın. 

3-Egzersiz yapın.

4-Sert sebzeleri düşük kalorili yağsız salata sosuna batırarak kıtır kıtır yiyin.

5-Eğer bir başkasına kızgınsanız sağlıksız yiyecekleri aşırı yiyerek kendinizi cezalandırmanın bir anlamı olmadığını kabul edin.

6-Stres, gerginlik veya kaygılarınızın kaynağını belirleyin.

7-Yemekleri pişirirken içine tuz koymak yerine, servis yaptığınız yemeğin üzerine en az miktarda serpin.

8-Stres ya da öfkenizin kaynağı ile uğraşırken gevrek atıştırmalıklarını ya da çevrenizden uzaklaştırın ya da siz uzağa gidin.

9-Günde 3 lt su tüketin.

10- İç sesinize odaklanın.

Gülce Özyürekin fotoğrafı

Gülce Özyürekin

Kilolu bir çocukluğum süresince yıllarca bir çok diyetisyene gittim . Her seferinde 5 kg verip 10 kilo geri alıyordum. Sağlıklı olmanın püf noktasını keşfetmek için eğitimini alıp çözüm bulmam gerektiği düşündüm. Diyetisyen olmaya karar verdim. İstanbul Gelişim Üniversitesi İngilizce Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazandım. Üniversitede Diyet yazmayı öğrendiğim gibi kendi yaşam tarzıma uygun diyet yazdım ve 4 ayda spor ile birlikte -20 kg verdim. Neuroformat Barış Muslu ve Boğaziçi Kampüs Aşkım Kapışmaktan Yaşam Koçluğu Eğitimi aldım. Şuan Diyetisyenlik & Yaşam Koçluğu yapmaktayım. Online diyet ve yaşam koçluğu hizmetim ile bir çok şehirde, ülkede hayatlarının verimliliğini arttırmak, sağlıklarına kavuşmak isteyen bir çok kişiye beslenme, aşam koçluğu ve sezgisel beslenme danışmanlığı veriyorum .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu