GüzellikCilt Bakımı

Cildimizdeki Küçük Beyaz Noktalar Nedir?

Yeni doğmuş olan bebeklerin yüzde 40 ila yüzde 50’sinin yüzlerinde küçük beyaz noktalar vardır. Bazen ise bu beyaz noktalar yetişkinliğe kadar bizimle kalır. Ancak bunlara sahip olmak çok doğal.

Peki ya bu beyaz noktalar nedir ve onlardan nasıl kurtulabiliriz? Haydi gelin sorumuzun cevabını öğrenmek için içeriğimizin devamına geçelim.

Beyaz noktalar nedir?

beyaz nokta

Beyaz nokta diye adlandırdığımız şeyin gerçek adı miliadır. Milialar cilt altında oluşan keratin ile dolu kitlelerdir. Genellikle milialar göz kapaklarında, elmacık kemiklerinde ve alın bölgesinde bulunur. Pek çok insan miliaların bir sivilce türü olduğunu düşünür ancak genellikle hormonlar miliaları tetikler. Bu sebepten bu bilgi yanlıştır.

Milialar neden oluşur?

beyaz nokta

Miliaya neyin neden olduğunu tam olarak hiç kimse bilmiyor. Ancak bazı tahminler var. Cildiniz zarar görmüş olabilir, tahriş olmuş olabilir, güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmış olabilir ya da yoğun kimyasal içerikli ürün kullanımından kaynaklı olabilir. Bu saydıklarımızın hepsi milia oluşumuna neden olabilir. Diğer muhtemel sebep ise gözeneklerde sıkışıp kalan ölü derilerdir. Ayrıca bunun en basit cevabı ise genlerinizden gelir. Buna genetik olarak yatkın da olabilirsiniz. Yani sonradan kazanmamış olabilirsiniz.

Nasıl Kurtulabiliriz?

Aslında milialardan kurtulmak zorunda değilsiniz çünkü onlar tamamen zararsızdır. Fakat estetik olarak görüntüleri hoşunuza gitmiyorsa size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz birkaç yöntem var. Haydi birlikte inceleyelim.

Nemlendirme ve Koruma

beyaz nokta

Cildinizi nemlendirebilir ve koruyabilirsiniz. Başarılı bir güneş koruyucu ve nemlendirici sahibi olmak güzel bir çözüm olabilir. Bu ürünler cildinizi korumaya ve yumuşatmaya yardımcı olur. Aynı zamanda da cildinize esneklik katar. Her zaman söylediğimiz gibi, kış aylarında bile güneş kremi kullanmayı unutmayın.

Ölü Deriler

beyaz nokta

Cildinizi ölü derilerden arındırabilirsiniz. Ancak ölü derileri temizlerken en önemli konulardan biri aşırıya kaçmamaktır. Cildinize zarar vermemelisiniz. Eğer cildinize zarar verirseniz daha fazla pütürle karşı karşıya kalırsınız. Bu sebepten cildinizi nazikçe ovalamalısınız. Ölü derilerinizi peeling yardımı ile ya da evde hazırlayabileceğiniz bazı kürler ile dikkatli bir şekilde temizleyebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz profesyonel bir yardım da alabilirsiniz.

Retinol

beyaz nokta

İçeriğinde retinol bulunan ürünleri kullanabilirsiniz. Retinol maddesinin beyaz noktaları yani miliaları yok eden bir madde olduğu düşünülüyor. Retinol kremleri pürüzsüz bir cilt tabakası oluşturmanıza yardım eder ve cildinizin altında herhangi bir şeyin birikmesinin önüne geçer. Ancak bazı retinol içeren ürünlerin cildinize zarar verebileceğini unutmamalısınız. Bu sebepten de daha yumuşak olanları tercih edebilirsiniz.

Salisik Asit

beyaz nokta

Salisilik asit kullanabilirsiniz. Salisilik asit içeren ürünleri tercih etmek sivilcelerle başa çıkmanın bir yolu olarak önerilir. Ancak bu durum beyaz noktalar için de işe yarayabilir. Önemli olan cilt bariyerini inceltmektir. Bu şekilde cildiniz beyaz noktaları yani miliaları üzerinde tutamaz ve bu şekilde kurtulmuş olursunuz. Cilt bakım rutininize salisilik asitleri dahil edebilirsiniz. Bu asidi yatmadan önce kullanırsanız sizler için yararlı olabilir.

Ancak unutmamakta fayda var. Bu sıraladığımız çözümlerin hiçbiri kanıtlanmış değil.

Editör Yağmur Gündüz fotoğrafı

Editör Yağmur Gündüz

Yeditepe Üniversitesi'nde Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü bitirdi. Çeşitli haber sitelerinde haber editörlüğü yaptı. İlgi alanları arasında güzellik ve moda var. "Ben buna inanıyorum" dediği tüm içerikleri sizin için derliyor ve sizlerle paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu