Psikolojiİyi Yaşam

Kaygı ile Nasıl Baş Edebiliriz? Kaygı Yönetimi Nasıl Yapılır?

Kaygı ve Kaygı Yönetimi Nedir?

Kaygı, işlevsel bir duygudur. İnsanı harekete geçirerek, kendisini korumasını ve hayatta kalmasını sağlar. Ancak kaygı işlevsel olmasını sağlayan düzeyinden fazla ise kişi, panik yaşayabilir. Bu durumda kaygının işlevini yitirdiğini söyleyebiliriz. Bu yitimin beraberinde işlevsel kaygı, yerini gerçekçiliği olmayan düşüncelere ve bu düşüncelere eşlik eden olumsuz duygulara bırakarak kişinin olumsuz davranışlar sergilemesine yol açabilir.

Bir olay ya da duruma dair düşüncelerimiz, duygularımızı şekillendirir. Duygularımız ise potansiyel davranışlarımız üzerinde oldukça etkilidir. Şu unutulmamalıdır ki insanlar, neye odaklanırsa onu bedeninde duyumsamaya başlar. Kaygı ile baş etmek için önce bunu biliyor olmanızda fayda var.

Kaygı ile Baş Etmek İçin Neler Yapabiliriz?

Düşüncelerimizdeki felaket senaryolarınızı farketmeliyiz. Aklınızdan geçen düşüncelerimizin çoğu gelecek ile ilgilidir ve hepsi sadece bir düşüncedir. Bu düşüncenin şuanda gerçek olmadığına kendinize söyleyin ve şimdi-buraya dönmeye çalışın.

35Z 2105.w007.n001.8B.p8.8

“Ana odaklanma ve Anda kalmak” ile gelecek senaryolarından uzaklaşırsınız. Bunu yapmak için vücudunuza kulak verin. Örneğin; oturduğunuz yeri hissedin, ortamın ısısını hissedin, dış dünyanın sesine odaklanın. Kendinizi bulunduğunuz anın akışına bırakarak, kaygı hissinden uzaklaştığınızı ve daha da hafiflediğinizi hissedebilirsiniz.

Klinik Psikolog Beyza Ataeli fotoğrafı

Klinik Psikolog Beyza Ataeli

Lisans eğitimimi Ankara Ufuk Üniversitesi, Psikoloji Bölümü'nde tamamladım. Lisans eğitimim süresince özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, anaokulu, huzurevi, ruh ve sinir hastalıkları hastanesi, alkol ve madde tedavi merkezi gibi birçok alanla tanıştım. Yüksek lisans eğitimimi İstanbul Kent Üniversitesi, Klinik Psikoloji alanında “Yeme Bozukluklarından Bulimiya Nervoza” konulu projem ile tamamlayarak uzmanlığımı aldım.Ağırlıklı olarak eğitim sektöründe (kreş, anaokulu, lise) 2-18 yaş arası çocuk-ergenler ve aileleriyle çalıştım. Şuan ise, Ankara’da özel bir hastaneye bağlı olarak danışanlarımı görmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu