GüzellikMakyaj

Takma Kirpik Nasıl İcat Edildi?

Günümüz güzellik anlayışı ile şekillenen ve makyajların olmazsa olmazı haline gelen takma kirpiklerin maalesef ki hiç de hoş olmayan bir geçmişi var. Bu süreç Antik Roma’dan günümüze kadar uzanıyor. Ve bir çok gariplikle dolu. Bakalım sizler bu konu hakkında ne hissedeceksiniz?

Günümüzde güzellik trendleri içinde popüler bir yere sahip olan bu kirpikler sosyal medya fenomenlerinden ünlülere kadar her kesim tarafından tercih ediliyor. Fakat ne kadar hoş gözükseler de bu güzellik trendi oldukça kirli ve acılarla dolu bir geçmişe sahip.

Ne yazık ki bu konu, kadınların fiziksel özellikleri sebebiyle yargılandığı zamanlara kadar dayanıyor. Fakat takma kirpiklerin neden icat edildiğini konuşmadan önce uzun kirpiklerin neden çekici bir özellik halini aldığını incelememiz gerekir.

Bu kirpiklerin geçmişi, Antik Roma’ya kadar uzanmaktadır. “Yaşlı Plinius” adıyla bilinen Romalı bir yazar olan Gaius Plinius Secundus’un kısa kirpikleri, kadının iffetiyle ilişkilendirmesinden üremiştir. Milattan sonra 49 yaşında ölen Yaşlı Plinius, kısa kirpikler için şunları söylemiştir:

“Kirpikler aşırı seks yüzünden dökülür ve bu yüzden kadınların iffetlerini kanıtlamak için kirpiklerini uzun tutmaları özellikle önemlidir.”

Yaşlı Plinius, okuduğunuz üzere aşırı seksin kadınların kirpiklerinin dökülmesine sebep olduğunu iddia etmiştir ve kadınların kısa kirpiklerden rahatsızlık hissederek iffetlerini kanıtlamak için uzun kirpikleri tercih etmelerine yol açmıştır. Ve inanın bunun bilimsel hiçbir dayanağı yoktur.

1400’lü yıllara geldiğimizde ise bu güzellik algısı tamamen değişmiştir. Kilisenin empoze ettiği düşünceler ile uzun kirpiklere olan merak yerini bambaşka bir güzellik algısına bırakmıştır.

O dönemlerde oldukça etkili söylemlere sahip olan kilise, her türlü saçın ve kirpiğin fazla erotik oldğunu düşünüyordu. Geniş alınlı olmanın güzellik anlayışı haline geldiği o dönemde kadınlar, kirpiklerini yolarak alınlarını daha da ön plana çıkarıyorlardı.

Zamanla modası geçmiş olan uzun kirpikler, 1800’lü yıllarda tekrar geri gelmiş oldu. Örneğin; 1899 yılında kadınlar, göz kapaklarına iğneyle takma kirpik taktırırlardı. Bu tarz kayıtlara denk gelebilirsiniz. Üstelik bu, Paris gibi popüler başkentlerde bile yaygın bir işlemdi.

Dundee Courier 1899 yılında yayımladığı makesinde İğne ile takma kirpiklerin göz kapaklarına dikildiği bu işlemden şöyle bahsediyor:

“Sıradan ince bir iğneye, genellikle ameliyat edilecek kişinin kafasından alınan uzun bir saç teli geçirilir. Operatör, daha sonra birkaç ustaca dokunuşla iğnesini göz kapağının en uç kenarlarından Epidermis ile Tragus kıkırdağının alt sınırı arasından geçirir. İğne, saçı göz kapağının kenarı boyunca girip çıkartarak ilmekler halinde bırakır.”

Bu işlemi yaptırmaya cesareti olmayanlar ise kirpiklerine saç yapıştırarak aynı görüntüyü elde etmeye çalışmışlardır. Fakat bu, tahmin yürütebileceğiniz gibi saçların kolayca dökülmesi sebebiyle kabul edilebilecek bir yöntem olamamıştır.

Günümüzde Kullanılan Takma Kirpikler Ne Zaman Patentleşti ve Yaygınlaştı?

1911 yılında Anna Taylor isimli Kanadalı bir kadın, hilal şeklinde bir kumaşın üzerine yerleştirdiği minik tüyleri icat etti ve ilk kez yapay kirpiklerin patentini almayı başardı.

1915 yılına geldiğimizde ise tanınmış bir kuaför olan ve kalıcı dalganın da mucidi Karl Nessler, bir güzellik salonu açarak kendi geliştirdiği takma kirpikleri meraklılarına uygulamış ve müşterin ilgisini çekmiştir. Takma kirpik satışlarını arttırmak için ise koro kızlarına iş sağlamıştır.

Karl Nessler’in girişimleri elbette ki kadınların merakını tetikledi fakat takma kirpikleri bir trend haline getiren o değildi. Hollywood’un ta kendisiydi.

Detaycılığa verdiği önemle tanınan Hollywood film yönetmeni D. W. Griffith; Seena Owen’in başrolde bulunduğu “Intolerance” filminde, Owen’in canlandırdığı karakterin dış görünüşünde bir eksikliğin olduğunu ileri sürerek çalışanlardan, Owen’in göz kapaklarına ispirto sakızı kullanarak saç yapıştırmalarını ve kirpiklerini daha uzun göstermelerini istemiştir.

Tabi ki yönetmenin ve ekibin bu çalışması, bir felaketle sonuç bulmuştur. Owen’in oyuncu arkadaşı Lilian Gish, o günü şu şekilde anlatıyor:

Bir sabah Owen stüdyoya gözleri neredeyse kapanacak kadar şişmiş halde geldi. Neyse ki Yönetmenimiz Bay Griffith önemli sahneleri çoktan çekmişti.”

Takma Kirpikler Günümüzdeki Halini Nasıl Aldı?

Günümüzde kullanılmakta olan takma kirpikler bir hayli kullanışlı ve ulaşılabilir bir hal aldı. Bu kirpikler elbette ki artık saç yerine plastik kullanılarak üretiliyor. Aynı zamanda Jennifer Lopez ve Madonna gibi pek çok ünlü ismin de özel yapım takma kirpikler kullanmaya başlamasıyla bu kirpikler oldukça popüler hale geldi.

Günümüzde ise bu kirpikleri neredeyse her yerde bulmanız mümkün. Bu kadar karanlık ve tehlikeli bir geçmişe sahip olan bu trendin günümüzde de hala popülerliğini koruyor olması hayret verici doğrusu.

Peki ya siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Size de çok ilginç geldi mi? Yorumlarda buluşalım!

Editör Yağmur Gündüz fotoğrafı

Editör Yağmur Gündüz

Yeditepe Üniversitesi'nde Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü bitirdi. Çeşitli haber sitelerinde haber editörlüğü yaptı. İlgi alanları arasında güzellik ve moda var. "Ben buna inanıyorum" dediği tüm içerikleri sizin için derliyor ve sizlerle paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu