İyi YaşamPsikoloji

İlişkiye Zarar Vermemek İçin Tartışma Sırasında Yapmanız Gereken 10 Şey

Her ilişkide bazı anlaşmazlıklar ve tartışmalar söz konusu olabilir. Önemli olan partneriniz ile birbirinizi kırmamaya dikkat etmek olmalıdır. Çünkü çiftler karşılıklı olarak birbirini kırdığında ilişki geri döndürülemez olumsuz bir sürecin içerisine girebiliyor. Bu gibi durumlara maruz kalmamak adına tartışma esnasında bazı davranışlarınızı kontrol altına almanız gerekiyor. Merak edenler için ilişkiye zarar vermemek için tartışma sırasında yapılması gereken 10 önemli detay…

Çözüm Önerilerine Odaklanın

Herhangi bir nedenden dolayı partneriniz ile aranızda tartışma başladıysa öncelikle bir sakin olmanızı tavsiye ederiz. Öyle ki partneriniz rahatsız olduğu bir durumu sizlerle paylaşmak istiyorsa, meseleyi neden sorun ettiğini düşünmek yerine içinde bulunduğunuz durumdan nasıl kurtulabileceğinize yönelik düşünün. Yani çözüm odaklı olun.

Partnerinizin Sakinleşmesini Bekleyin

Partneriniz tartışma esnasında sinirli olabilir. Söz konusu sinirlilik durumu çoğu zaman insanların karşısındaki kişiyi dinlemesine engel olmaktadır. Bu nedenle sevdiğiniz adamın ya da kadının üzerine gitmek yerine ona biraz zaman tanımayı deneyin. Zaten sevdiğiniz kişi için değerliyseniz sakinleşince uzlaşmak için gereken adımı atacaktır.

Hep ya da Hiç Gibi Abartılı İfadelerden Uzak Durun

Partnerinizle tartışıyorsanız hep veya hiç gibi abartılı ifadelerden uzak durmaya özen gösterin. Mesela “Bunu hep yapıyorsun.” veya “Hiç yapmıyorsun.” gibi cümleler kurmayın. Çünkü bu tür ifadeleri kullanmak tartışmayı daha da büyütecek ve ilişkinizi olumsuz etkileyecektir.

Toplum İçinde Tartışmayın

Toplum içinde partnerinizle tartışmaktan olabildiğince uzak durmanız gerekiyor. Öyle ki topluma açık alanda tartışmak çok yıpratıcı ve kırıcı olacaktır. Bu gibi durumlarda mutlaka sakinliğinizi korumanız ve baş başa kalacağınız bir ortama konuşmayı tercih etmeniz gerekmektedir.

Gemileri Hemen Yakmayın

Tartışma esnasında partnerinizi tehdit etmeyin. Bu yapabileceğiniz en kötü şey olur. Bu nedenle tartışma esnasında ya da sonrasında hemen eşyalarınızı toplamaya ve tüm gemileri yaklama niyetlenmeyin.

Yatakları Ayırmayın

Partnerinizle birlikte yaşıyorsanız tartışma yaşadıktan sonra yatakları ayırmak gibi davranışlardan olabildiğince kaçınmanız gerekiyor. Çünkü yapacağınız bu hareket yalnızca tartışmayı körüklemenize ve ilişkinizin de soğumasına sebebiyet verecektir.

Senli Benli Konuşmayın

Tartışma esnasında sürekli olarak sen ya da ben diye konuşmak yapılacak en büyük yanlışlardan biri olacaktır. Bu tarz konuşmalar yalnızca karşı tarafında kendisini savunmaya geçmek istemesine neden olacaktır. Sonuç olarak ise yalnızca tartışma uzayacak ve konu başka yerlere kadar gidecektir.

Konuşma Sıranızı Bekleyin

Tartışma esnasında kesinlikle birbirinizin sözünü kesmemeniz gerekiyor. Zaten birinin sözü bitmeden konuşmayı kesmek görgü kurallarına da aykırı bir durumdur. Bu nedenle partnerinizle tartışıyorsanız konuşma sıranızı beklemenizi tavsiye ederiz.

Kısa Kısa Nefes Almamalısınız

Partnerinizle tartışırken kısa kısa nefes almak normal düşünce sisteminden uzaklaşarak bambaşka yerlere sürüklenmenize neden olacaktır. Aynı zamanda tartışma esnasında kısa kısa nefes aldığınızı fark eden partnerinizin de daha çok gerilmesine sebebiyet vereceksiniz.

Tartışmayı Tatlıya Bağlamadan Bitirmeyin

Tartışma illa ki bir noktadan sonra şiddetini kaybedecektir. Bir süre sonra ortam daha sakin bir hal alacağından sabırlı olmaya özen gösterin. Ortamın sakinleşmesinden sonra ilk adımı atın ve tartışmayı mutlaka tatlıya bağlayın.

Aylin Soyer fotoğrafı

Aylin Soyer

Goethe'ye atfedilen 'güzellik heryerde aranan konuktur' sözüyle güzelliğe dair ne varsa...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu