Cinsellik

Aktif Seks Hayatınız Varsa Dikkat! Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Dünyanın birçok bölgesinde cinsellik ve cinsel ilişkide korunma yöntemlerine yönelik bilgi eksikliği olan çok sayıda insan bulunuyor. İstenmeyen gebelikten korunmak ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara maruz kalmamak adına aktif seks hayatı olanların bu konu hakkında detaylı bilgi edinmesi gerekiyor. Özellikle de cinsel hastalıklar konusunda çok dikkatli olunması şarttır. Çünkü bazı hastalıklar ölüme varan çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Peki cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Cinsellikle bulaşan hastalıklardan nasıl korunulur? İşte detaylar…

Bel Soğukluğu

Cinsel yolla bulaşma riski en yüksek olan hastalıklardan biri bel soğukluğudur. Özellikle erkeklerin bu konuda çok dikkatli olması gerekir. Çünkü bel soğukluğu erkeklerde idrar kanalının iltihaplanmasına sebebiyet veriyor. Kadınlarda ise rahim ağzı iltihabına yol açan bu hastalığa Gonore mikrobu neden olmaktadır. Mikrop bulaşan kişilerde idrar boşaltımı esnasında yanma ve acı hissi kendisini gösterir. Antibiyotik tedavisi uygulanarak düzeltilmesi mümkündür. Fakat geç kalınması durumunda kısırlığa dahi yol açabilecektir.

Klamidya

Cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan Klamidya oluşumuna Chlamydia Trachomatis isimli bir bakteri neden olmaktadır. Hastalık çok fazla bir belirti göstermeden ortaya çıkar. Yani sinsice ilerler. Klamidya hastalığının ilerlemesine paralel olarak da kadınlarda normalden çok daha farklı bir akıntı meydana gelir. Fakat antibiyotik kullanımıyla hastalığın tedavi edilmesi mümkündür.

Trikomonaz Vajiniti

Trikomonaz Vajiniti kadınlarda en sık görülen enfeksiyonel hastalıklar arasında yer alır. Cinsel yolla da bulaşabilen bu hastalığın ilk ve en önemli belirtisi kokulu akıntılar olacaktır. Öyle ki Trikomona Vajinitiye neden olan organizma, her zaman cinsel yolla değil kimi zaman tuvalet ya da ıslak çamaşırlardan da geçebilmektedir. Antibiyotik ile tedavisi mümkündür.

Şankroid

Şankroid hastalığına Haemophilus Ducreyi ismi verilen bir bakteri neden olmaktadır. Bu bakterinin cinsel yolla bulaşması muhtemel bir durumdur. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülme ihtimali olan Şankroid, kendisi ağrılı çıban ya da yaralar ile gösterir. Bu yaralar kimi zaman genital bölgede kimi zaman ise anüs etrafında konumlanacaktır. Antibiyotik ile tedavisi mümkündür.

AIDS

AIDS bilindiği gibi Yetersiz Bağışıklık Sistemi Sendromu olarak bilinir. Dünyanın en tehlikeli cinsel yolla bulaşan hastalığıdır. Buna neden olan virüse ise HIV ismi verilir. Öyle ki bu virus vücuda girdiği andan itibaren bağışıklık sistemine doğrudan bir saldırıda bulunur. Zamanla bağışıklık sistemi çökerek, vücudu savunmasız hale getirir. Bu da çok hafif atlatılacak olan sıradan hastalıklarda dahi ölümcül risklerin ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir. AIDS hastalığı için geçerli bir tedavi ne yazık ki yoktur. Fakat HIV ile enfekte olan kişiler bazı ilaçlar kullanırlar ve böylece de virüsün çoğalmasına engel olurlar. Çok iyi bir bakım ve düzenli ilaç kullanımıyla uzun yıllar yaşamak mümkündür.

Hepatit B

Hepatit B, cinsel yolla bulaşan ve karaciğerin tahrip olmasına yol açan bir hastalıktır. Bunun yanı sıra kişisel kullanılması gereken cımbız, tıraş bıçağı ve tırnak makası gibi birçok eşyadan da bulaşma ihtimali vardır. Genel semptomlar arasında halsizlik, kusma, ateş, kas ve eklem ağrıları, karaciğer bölgesinde ağrı ve hassasiyet oluşumu, deride kızarıklık ve de deride sarılık yer alır. Kesin tanının konulması için kan testi yapılması gerekir. Birkaç tedavi yöntemi vardır. Erken tedavi sağlanmadığında ölüm riski gibi ciddi sonuçlar meydana getirir.

Genital Herpes

Genital Herpes cinsel yolla bulaşan bir diğer hastalıktır ve oluşumuna HSV ismi verilen bir virüs neden olur. Bu hastalığa sahip olan kişilerin genital ya da ağız çevresinde yaralar meydana gelir. Genital Herpes’in iki farklı çeşidi vardır. Özellikle de Tip 2 formatı kadınlardaki vulva ve vajinadan anüs, erkeklerde ise penisten anüse kadar olan kısımda kendisini gösterecektir. Doğrudan temas ile bulaşma riski vardır.

HPV

HPV en basit açıklamasıyla genital bölge siğilleridir. Cinsel yolla bulaşan bu hastalığa Human Papilloma ismi verilen bir virüs neden oluyor. Hastalığa sahip olan kişilerin penis, vajina ve anüs bölgesinde birbirinden farklı boyutlarda pütürlü siğiller oluşuyor. İlaç tedavisi ile tedavisi mümkün değildir. Yalnızca yakma, lazerle alma, dondurma veya diğer ufak operasyonlarla tedavi edilebiliyor.

Frengi

Frengi hastalığı bir diğer ismi ile de sifiliz olarak bilinir. Cinsel yolla bulaşan bu hastalığı oluşturan bakteri ise Treponema Pallidum’dır. Çok ciddi ve önemsenmesi gereken bir sağlık sorunu olan Frengi, cinsel beraberliğin yanı sıra oral seks ya da öpüşme ile de bulaşabiliyor. Hastalığa sahip kişilerin derilerinde ilk aşamada ufak lezyonlar meydana geliyor. Tedavi edilmediği takdirde ise merkezi sinir sistemi başta olmak üzere, kalp ve damat sistemi, karaciğer ve iskelet sistemi gibi pek çok organ veya sistem zarar görerek kullanılmaz hale geliyor. Frengi güçlü antibiyotikler yardımıyla ilerlemeden mutlaka tedavi edilmelidir.

Molluskum Kontagiozum

Molluskum Kontagiozum isimli bakteri yalnızca insandan insana değil, virüs bulaşmış eşyalara temas edilmesiyle de bulaşabiliyor. Bir tür deri hastalığıdır. Genellikle cinsel yolla bulaşır. Hastalığa sahip olan kişilerin derisinde kabarık ve inciye benzeyen nodüller ortaya çıkar. Kendi kendisine geçebilen bir sağlık sorunu olan Molluskum Kontagiozum, uzman doktorların tedavisiyle iyileştirilebilecektir.

Aylin Soyer fotoğrafı

Aylin Soyer

Goethe'ye atfedilen 'güzellik heryerde aranan konuktur' sözüyle güzelliğe dair ne varsa...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu