İyi YaşamCinsellik

Öpüşmenin İnsan Vücudundaki 10 Etkisi

İki kişinin dudakları birbirine değdiğinde beyindeki 12 sinirden 5'i çalışmaya başlar.

Öpüşmenin insan vücudunda ne gibi etkiler yarattığını biliyor musun? Eğer bilmiyorsan haydi yazının devamına geçelim.

1. Öpüşmek yüzde 30 kadar kası çalıştırır.

Öpüşmek yüze esneklik kazandırır ve yüzün kırışmasını engeller. Çünkü öpüşürken yüzünüzde ortalama 30 civarı kas çalışır. Öpüşerek yüz kırışıklıklarına hoşçakal diyoruz!

2.  Öpüşürken salgılanan endorfin, morfinin vücutta yarattığı uyuşukluktan çok daha etkilidir.

Öpüşme sırasında vücutta endorfin salgılanır. Endorfin, morfinin vücutta yarattığı uyuşukluk hissinden çok daha kuvvetli bir etki sağlar. Yani o filmlerde ve dizilerde gördüğümüz afallama hareketi sadece rol değilmiş, gerçek hayatta bile bu durumu yaşayabilirmişiz.

3. Öpüşmek bağımlılık yapar.

Öpüşmek vücutta bağımlılık yapabilir. Fakat bunu daha doğru şekilde anlatalım. Daha doğrusu, öpüşme eyleminin vücutta bağımlılık yapmasının sebebi, beyindeki bağımlılık yapıcı bölgeyi uyardığını söylemeliyiz. Öpüşme sırasında salgılanan kimyasallardan biri dopamindir. Dopamin ise beyinde bulunan bazı bağımlılık verici maddelerle aynı etkiye sahiptir. İşte tam da bu yüzden, öpüşmenin bağımlılık yaptığını söylemek pek de yalan değil! 🙂

4. Öpüşmek beyne daha çok oksijen gitmesini sağlar.

Öpüşmek, beyne daha çok oksijen gitmesini sağlayan bir etkiye sahiptir. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise öpüşme esnasında salgılanan adrenalin hormonudur. Adrenalin sebebiyle vücutta daha fazla kan pompalanır. Bu durum da, vücuttaki dolaşımın artışına ve hücrelere giden oksijendeki artışa sebep olur.

5. Öpüşmek siniri, stresi alır götürür.

Bir önceki başlıkta öpüşme esnasında vücutta adrenalin salgılandığından bahsetmiştik. Adrenalin hormonunun farklı bir etkisi ise stres hormonu olarak isimlendirilen kortizol hormonunun seviyesinin azalmasına yardımcı olur. Adrenalin ve insülin sayesinde düşmüş olan kortizol düzeyi aynı zamanda stresin azalmasına da yardımcı olur.

6. Öpüşmek rahatlatır.

Evet yanlış duymadınız, öpüşmenin vücuda olan etkilerinden biri ise rahatlatmak! Salgılanan adrenalin ve insülin sayesinde azalmış olan kortizol hormonu seviyesinin yanında mutluluk ya da sevgi hormonu olarak da adlandırılan oksitosin hormonu salgılanır. Ve öpüşme esnasında bu hormonun seviyesi artar. Bu da, vücudu rahatlatır. Bu sakinleştirici özelliğin bir diğer kaynağı ise, kan basıncının düşmesini içerir.

7. Öpüşmek göz bebeklerinin büyümesine sebep olur.

Bilimsel araştırmalara göre; göz bebeklerinde yaşanan değişimlerin nedenleri arasında bulunulan ortamdaki ışık düzeyi ve duygular yer alır. Öpüşürken büyüyen göz bebeğinin değişimine ortamdaki ışık bir oranda elbette ki etkilidir fakat bu büyümenin temel nedenleri arasında öpüşürken yaşanılan heyecan ve şaşkınlık gibi duygular yer alır.

8. Öpüşmek kilo verdirir.

Öpüşmek gerçekten de kalori yaktırır. Ama tabiki de bunu söylerken uçuk rakamlardan da bahsetmiyoruz. Normal bir öpüşmenin dakikada ortalama olarak altı kalori yaktırdığını biliyor muydunuz? Öyleyse ne duruyoruz, öpüşelim ve kilo verelim! 🙂

9. Öpüşmek ağız sağlığını korumaya yardımcı olur.

Genellikle insan vücudunda bulunan tükürük, ağız sağlığını koruyan en önemli etkenlerden biridir. Tükürük, dişlerde oluşan plakların ve çürüklerin önüne geçer. Bu tükürük miktarı ise öpüşme esnasında artar. Yani öpüşmenin ücretsiz bir şekilde ağız sağlığını koruduğunu söylemek pek de yanlış sayılmaz.

10. Öpüşmek bağışıklık sistemini güçlendirir.

Öpüşme esnasında tükürüklerimiz birbirine karışır. Fakat aynı zamanda vücut salgılarımız sayesinde yeni bakteri ve mikroplarla da tanışırız. Bu durum ise yeni tanıştığımız bakterilerle bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlarız.

Editör Yağmur Gündüz fotoğrafı

Editör Yağmur Gündüz

Yeditepe Üniversitesi'nde Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünü bitirdi. Çeşitli haber sitelerinde haber editörlüğü yaptı. İlgi alanları arasında güzellik ve moda var. "Ben buna inanıyorum" dediği tüm içerikleri sizin için derliyor ve sizlerle paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu